The Network Guru despre Cambridge Analytica, Asimov și altele
Albert-Laszló Barabási, în orașul tragicului sfârșit al personajului său.
Foto: Gabor de Fiala
În martie, anul acesta, Albert-Laszló Barabási (pentru cei care nu-l știți, unul dintre cei mai titrați specialiști ai lumii în știința rețelelor) a primit titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum din partea Universității de Vest din Timișoara. Prima astfel de distincție primită de ALB în România. Despre Laci Barabási am mai scris, așa că n-aș mai reinventa roata, am să reiau un fragment introductiv dintr-un text mai vechi scris despre el:
Fondator al teoriei rețelelor – de la cele formate de celule, la WWW sau la cele sociale – Barabási a intrigat biologii, a supărat sociologii și i-a provocat pe economiști. Până la un punct, când toți au recunoscut importanța ideilor sale și, implicit, genialitatea intuiției lui. A urmat apoi consacrarea, succesul. Cei de la Popular Science au spus despre el că este omul care ar putea conduce lumea. Cei de la Wired, că știe și pe unde călcăm. Lucrările sale despre rețelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicații și instituții media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, până la BBC sau CNN. Una peste alta, Albert-László Barabási este în momentul de față, probabil, cel mai titrat cercetător născut în România.
În primăvară, când a fost la Timișoara, orașul tragicului sfârșit al lui Gheorghe Doja, personajul din Burst, una dintre cărțile de succes ale lui Laci, a acceptat să acorde un interviu pentru Savantgarde. Discuția a purtat-o cu Sorin Predescu, prieten din urbe, căruia îi mulțumesc și aici.
Mai multe nu cred că ar mai trebui scrise, e suficient de lung interviul. Nu știu dacă ALB ar putea conduce lumea, cum scriu cei de la PopSci, dar în tot cazul, este unul dintre cei care cam știu încotro merge. De aceea, merită să îi cunoașteți ideile, gândirea. Nu doar de aici. Vizionare plăcută!