Concediu medical (9 octombrie)

Deși nu mi-am dorit acest lucru, ieri am făcut cunoștință cu sistemul sanitar turcesc. Contactul a avut loc într-un spital privat, ultramodern, din Ankara. Consultația a costat 180 de lire turcești, adică în jur de 150 de lei. Pentru aceeași consultație, la Cluj aș fi plătit 200 lei. Cei drept, acasă aș fi avut și opțiunea să apelez la o policlinică de stat, unde aș fi fost programat pe la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lui decembrie.

Aflându-mă pentru prima oară în Turcia, trebuie să recunosc că am avut o imagine departe de realitate despre această țară. Dacă peste 20 de ani vom avea o rețea rutieră comparabilă cu cea actuală a Turciei, atunci vom putea conchide că am înregistrat un progres enorm la acest capitol.

În ceea ce privește Ankara, sub aspect infrastructural și urbanistic, este mai apropiată de Occident decât oricare capitală din fostele țări socialiste, în prezent, membre UE, iar o comparație între capitala turcă și București e de-a dreptul ridicolă.

Ankara este plină cu zgârie nori spectaculpși, dar și cartierele noi sunt impecabile, cu blocuri cu un aspect plăcut, deloc înghesuite, cu spații verzi, terenuri de joacă, după cum se poate vedea și în fotografia de mai jos, făcută de pe balconul gazdelor mele.

Deocamdată sunt într-o pauză forțată, deoarece am o infecție bacterială la piciorul stâng. Diagnosticul m-a liniștit oarecum, consider că este mult mai bine decât dacă ar fi vorba de o problemă cauzată de suprasolicitare. Mă aflu sub tratament, iar starea piciorului deja s-a ameliorat vizibil. În ultimele două zile o mulțime de persoane mi-au trimis mesaje cu urări de sănătate și sfaturi concrete, ceea ce m-a mângâiat la suflet, fiind un fel de compensație pentru o boală nedorită.

Restul notelor din călătoria lui Zoltán le puteți citi aici.