Radio Killed The Video Star
Bun, am forțat un pic, ca să întorc titlul celebrului șlagăr The Buggles, dar mesajul e pe acolo: încrederea europenilor în radio este mai mare ca în televiziuni.
Foto: Drew Patrick Miller
Am scris zilele trecute despre cea mai ambițioasă cercetare realizată până acum pe tema știrilor false: americanii de la MIT au analizat 126 000 de mesaje scrise de circa trei milioane de utilizatori twitter, în mai bine de zece ani.
Europenii vin și ei cu rezultatele unui sondaj despre dezinformarea online și știrile false, comandat de Directoratul General pentru Comunicare al Comisiei Europene, publicat luni. Eurobarometrul a fost realizat, prin telefon, pe un eșantion de 26 576 de persoane cu vârsta de peste 15 ani, din cele 28 de state ale Uniunii Europene.
Câteva dintre concluziile cheie ale raportului:
• Respondenții percep mass media tradițională drept cele mai de încredere surse de informare: radioul (70%), televiziunea (66%), respectiv ziarele și revistele de știri (63%).
• Respondenții mai educați tind să aibă încredere în mai multe surse, în timp ce tinerii (între 15 și 24 de ani) au mai multă încredere în știrile și informațiile pe care le primesc online.
• 37% dintre respondenți dau peste știri false în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, 71% dintre ei considerând că le și pot identifica. Cei cu studii superioare spun că dau mai des de știri false, dar sunt și mai încrezători că le pot gestiona.
• 85% dintre respondenți percep știrile false ca pe o problemă a țării lor, iar 83% dintre ei, ca pe o problemă a democrației, în general.
• Conform celor intervievați, jurnaliștii (45%), autoritățile naționale (39%), presa și conducerile televiziunilor (36%) ar trebui să fie cele care să stopeze propagarea știrilor false.
• În fine, respondenții care folosesc zilnic rețelele sociale și cei cu un nivel mai mare de pregătire sunt mai pretențioși față de diferiții actori media.
Întreg raportul sondajului, cu toate datele, inclusiv cele privind România, îl puteți descărca de AICI.