Revoluția tech din spatele altarelor. Preoți-roboți și conectarea nelimitată cu Duhul Sfânt
Dacă vă gândeați că Biserica va rămâne în urmă, vă înșelați. Ea ține pasul cu tehnologia și a început deja să se (re)inventeze.
Tehnologia e un mini-creator care distruge și inventează noi realități, dar oare poate ea să pătrundă în lăcășurile sfinte? Vorbesc preoții techeza? Și oare cum va arăta biserica peste 5-10 ani? Preoți-roboți? Drone pentru botez? VR cu nașterea Domnului sau Apocalipsa? Să nu râdem. Dacă vă gândeați că Biserica va rămâne în urmă, vă înșelați. Ea ține pasul cu tehnologia și a început deja să se (re)inventeze pentru a fi pe placul generației de hipsteri care vrea să fie și cu tehnologia-n… mână, și cu sufletu-n rai.
Să trecem în revista Inovațiile-Prea-Sfinte.
Adio, Cutia Milei! Noul sistem este un „coș" pentru plată inteligent, contactless! Biserica Saint-François de Molitor din Paris a găsit această nouă modalitate de a colecta donații. De acum, francezii nu mai pot folosi scuza că nu au cash, plata cu cardul se face și în biserică.
Tonomatul de rugăciuni pentru toate confesiunile. Sau concurența de sub poala popii. În 2008, în Germania a apărut un tonomat denumit „Gebetomat” oferind o oportunitate credincioșilor să asculte aproximativ 300 de rugăciuni în 65 de limbi diferite. În tonomatul conceput de artistul Berliner și regizorul Oliver Sturm, sunt prezentate rugăciuni pentru creștini, evrei, budișți, islamiști și chiar rugăciunile scientologilor, a călugărilor tibetani și un cântec-vrajă african pentru ploaie. Încă din 2008, aceste cabine slujesc cu credință în diverse aeroporturi sau instituții de învățământ. În Regatul Unit, această inovație a fost instalată în anul 2012, la Universitatea din Manchester, sub denumirea de PRAY-O-MAT.
App-uri de rugăciuni și chatbot-uri. Un startup din Ghana s-a gândit să livreze credincioșilor rugăciunile de zi cu zi. Așa că au dezvoltat o aplicație care să îți trimită de dimineață rugăciunea necesară. Dar, cu ajutorul aplicației poți găsi și evenimentele religioase de proximitate sau poți face o donație bisericii. Asoriba, compania de software, a fost declarat cel mai bun startup african, câștigând, în 2016, un premiu din partea Seedstars și Microsoft BizSpark.
Cărțile sunt din secolul trecut, de aceea o echipă a inventat Biblechat pentru Amazon Alexa. Credincioșii pot întreba ce spune biblia despre iubire, viața de după moarte, cine e Isus etc. Iar Muslim Pro îi ajută pe musulmani să își organizeze timpul pentru rugăciuni, notificări despre răsărit și apus, și e dotat cu un compas electronic care îți arată în ce direcție e Mecca. Alte aplicații îți trimit notificări cu zilele de post din Ramadan.
Preotul-robot? Odată cu evoluțiile din sfera inteligenței artificiale, apare și întrebarea: Oare pe când un preot-robot care să țină slujbe? Ei bine, preotul-robot este aici. Îl cheamă Pepper și este budist, fiind dezvoltat de o echipă de ingineri japonezi. Și este ieftin: ceremonia funerală costă mai puțin de 500 de dolari, față de cei peste 2000 de dolari cât își ia ceremonia făcută de un preot-uman.
Nici nemții nu s-au lăsat mai prejos! Cum poți să sărbătoreșți mai bine de 500 de ani de la pe reformele lui Martin Luther decât printr-o nouă reformă? De data această, una tehnologică! Robotul BlessU-2 poate să recite versete biblice în mai multe limbi și să te binecuvânteze cu fascicolele de lumina care emană din mâinele sale sfânt-codate. Acesta a fost inaugurat în orășelul german Wittenberg. (Noroc, că nu se sărbătorește și Inchiziția)
Rămâne de văzut doar pe când vor considera mai-marii bisericii că preotul-robot poate înlocui total preotul-uman (căci încurcate sunt căile Domnului). Ar fi mai ieftin pentru credincioși și cu profituri mai mari pentru biserică. Întrebarea e dacă se lucrează cumva și la un Papă/Patriarh-Robot?
Conectează-te direct cu Isus. Tot ce scrie în Biblie e realitate. Virtuală. Bible VR este o aplicație prin care poți să fi martor la nașterea Domnului, minunile făcute de Isus sau să călătoreșți oricând pe Tărâmul Sfânt. De asemenea, poți să te rogi în mai multe biserici din lume. O inovație care ar fi binevenită și la noi, poate așa nu s-ar mai călca în picioare atâția oameni ca să vadă sfintele moaște.
Hackaton creștin. Având în vedere că aceste inovații sunt izolate și apar din când în când, biserica anglicană s-a gândit să facă un pas mai mare spre digitalizare. Învățând lecția „dacă nu te disrupi tu, rișți să te disrupă altcineva”, a creat un întreg laborator propriu digital, recrutându-l pe Adrian Harris, care a condus departamentul digital de la Tesco și Bupa. Prima mare acțiune a fost un Hackaton Creștin care a adunat programatori, designeri, creștini care au discutat despre app-uri și platforme. Iar ca la orice hackaton care se respectă, un juriu a decis care sunt cele mai bune idei. Una dintre ele este deja în implementare: Alexa, întreabă Biserica Anglicană (Alexa, ask the Church of England). Iar Alexa îți răspunde la orice întrebare.
Accelerator de startupuri à la Vatican! Și Vaticanul se gândește la viitor! Anul trecut au organizat primul accelerator, Laudato Si’ Challenge, pentru stratupurile tech care să găsească soluții la problemele de mediu. Nouă companii au fost acceptate și, pe lângă o investiție de un procent din afacere, li s-a oferit și un program intensiv de mentorat. Iar în decembrie, la Demo Day, startuprile și-au prezentat soluțiile finale în fața juriului, companiilor și a investitorilor. Pe lângă Vatican, în crearea proiectului pilot s-au implicat mai multe firme de investiții și de mentorat. Rămâne de văzut dacă inițiativa continuă și în următorii ani.
Dar să revenim pe meleagurile noastre și să ne întrebăm cum va arată BOR și Catedrala Mântuirii Neamului în era-tech? Nu știm exact, dar până acum avem și noi clopote activate prin intermediul mobilului, cădelnița electronică cu garanție de trei ani. În plus, avem o arhiepiscopie care și-a făcut „sfântul stick” și aplicație pentru Android. Și, bineînțeles, suntem printre puținele țări în care un Patriarh a binecuvântat facebook-ul în 2015. Sper că a făcut-o în nume propriu, totuși.
Toate aceste inovații tech te aproprie mai mult de rai, dar asta nu e tot. „Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții!”. Această zicală-blasfemică a fost depășită și ea, pentru că acum poți să ajungi direct în Rai, cu ajutorul startupului Rezervă-ți un loc în Rai (Reserve your spot în Heaven). Există sau nu există rai și iad, ce-i în mână nu-i minciună, mai bine dai un ban că să ajungi sigur în Rai. Costurile sunt mici, mai puțin de 15 dolari, nu ai nevoie de GPS și, dacă ceva merge prost, garanția de rambursare est de 100%. Să ne rugăm ca, totuși, inflația imobiliară nu salte prețurile la Cer și să încheiem creștinește: „În nomine Patris et Filii et Spiritus Techies Sancti. Amen.”