Ieri s-a lansat campania de promovare Săptămânile ecoturistice ale României. Astfel, preț de șapte săptămâni, vor fi prezentate publicului câte un film despre cele mai spectaculoase, mai frumoase și mai pline de farmec eco-destinații din țară, văzute prin obiectivul fotografului Mihai Moiceanu.

Primul film, trailerul Descoperă Eco-România, pe care îl puteți vedea mai jos, a fost lansat ieri. Vor urma, pe rând, săptămânal, filme despre Țara Hațegului și Retezat, Ținutul Zimbrului, Maramureș, Băile Tușnad, Țara Dornelor, Pădurea Craiului, respectiv Colinele Transilvaniei. Toate vor fi preluate și prezentate pe blogul și pe smart digest-ul Savantgarde.

Programul Dezvoltarea destinațiilor ecoturistice în România, o inițiativă comună a  Romanian-American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat, este implementat de șapte unități de management de destinație, coordonate de Asociația de Ecoturism din România.

Câteva cifre:

Destinațiile adună o ofertă de 200 de produse și servicii, disponibile pentru iubitorii de natură, mișcare în aer liber, taifas cu localnicii și mâncare gustoasă. În acest moment, în rețeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1700 de kilometri de trasee de drumeție, cicloturism și trasee tematice. De asemenea, s-a depășit cifra de 100 de mii de turiști găzduiți, cu peste 250 de mii de înnoptări.

Impactul socio-economic al ecoturismului integrat în această inițiativă este deja semnificativ, estimat la peste 30 de milioane de lei anual, direct în economia locală, peste 550 de antreprenori locali implicați și peste 140 de locuri de muncă create direct de dezvoltarea destinațiilor. Toate acestea fiind posibile în urma unei finanțării de peste 3,5 milioane de USD în primii patru ani. Programul va fi finanțat cel puțin până în 2023.

Episodul 1

Episodul 2

„Aflat parcă la graniţa dintre realitate şi basm, ținutul adăpostește o moştenire spirituală şi naturală fără preţ. Reintroducerea zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste devenită realitate. Comunitatea monahală de aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice sunt un unicat european, iar Cetatea Neamțului este, cu adevărat, unul din simbolurile noastre naționale.

Valenţele culturale ale zonei sunt date de existenţa locurilor şi mărturiilor ce atestă şederea sau trecerea lui Creangă, Eminescu, Sadoveanu sau Grigorescu pe aceste meleaguri. Pădurile seculare, pajiștile smălțuite cu flori, bucatele tradiționale, toate acestea vin să completeze o destinație de excepție”, scrie pe contul YouTube al proiectului.

Episodul 3

Între văile râurilor Mara și Cosău, mărginită la sud de munți vulcanici, se află o insulă de viață tradițională autentică, parte a Maramureșului istoric, ce uimește încă etnografi și filologi. Peisajele-mozaic cu pășuni montane, fânețe, pâraie, livezi și păduri seculare se aliniază armonios pe lângă zonele sălbatice, adăpost pentru ursul brun și râs, porci mistreți sau lupi. Oamenii știu să fie gazde fără cusur, și o să te întorci întotdeauna la fețele senine și calde și la inteligența tăcută și echilibrul moroșenilor. Aici lemnul prinde viață în mâinile meșterilor locali, iar sunetul lui magic vrăjește sufletul. Din 2014, Eco Maramureș a obținut statutul de destinație ecoturistică.