Pentru a le face viața mai ușoară cetățenilor Uniunii Europene și celor care o vizitează, mai marii Comisiei Europene s-au gândit să lanseze un program prin care să extindă conectivitatea WiFi și să ofere acces gratuit în puncte cheie ale spațiului public: parcuri, piețe, spitale, biblioteci, muzee ș.a.m.d. Programul, cu nume de robot din Star Trek (WiFi4EU), a fost anunțat, în 2016, de preşedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”.

Planificat pentru perioada 2018 - 2020, cu o investiție de 120 de milioane de euro, inițiativa își propune să distribuie, în câteva mii de oraşe şi sate din statele membre ale Uniunii, „bonuri de cumpărături” în valoare de 15 000 de euro, care să permită achiziționarea și instalarea de echipamente WiFi de ultimă generație, în centre ale vieții comunitare de care aminteam.

Câteva cifre. Primul apel, în valoare de 42 de milioane de euro, a fost în noiembrie 2018. S-au depus 13 200 de aplicații (3 500 în primele cinci secunde de după anunțul apelului) și s-au acordat 2 800 de bonuri. Al doilea apel, în valoare de 51 de milioane de euro, a fost în aprilie anul acesta. S-au depus aproape 10 000 de aplicații (97,5% din bonuri fiind solicitate în primele 60 de secunde de la anunț) și s-au acordat 3 400 de bonuri. Lista localităților din România care beneficiază de acestea o găsiți aici.

Ideea oficialilor de la Bruxelles a fost de a simplifica cât mai mult procedurile pentru a face accesibil serviciul inclusiv primarilor din așezări mai izolate, mai puțin familiarizați cu stufoasele aplicații europene.

Bonurile s-au distribuit pe principiul „primul venit, primul servit”, dar CE s-a gândit și la un mecanism prin care să asigure o repartizare geografică echitabilă. Pentru a cere bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale au putut contacta, pe un site dedicat, firmele autorizate care să facă lucrările de instalare a punctelor de acces fără fir. Companiile, la rândul lor, în baza bonului, se vor adresa autorităţilor europene pentru a deconta plățile. Cheltuielile pentru abonament și mentenanță, asigurate pe o perioadă de cel puțin trei ani, rămân însă în sarcina administrațiilor publice.

Primul proiect WiFi al programului, implementat și funcțional în România, a fost realizat zilele trecute de Combridge, la Gușoeni, comună situată la vreo 70 de km sud de Râmnicu Vâlcea.

Suntem mândri că am reușit această performanță! Mulțumesc Primăriei Gușoeni pentru încerederea acordată soluției  Combridge și mulțumesc echipei, care a lucrat cu maxim de profesionalism. Nu în ultimul rând, le mulțumesc partenerilor noștri. Am apelat și la o echipă de consultanți pentru a evita orice risc de penalități din partea finațatorului, la un audit ulterior al proiectelor. - directorul executiv al firmei, Levente Csenteri.